Jestliže chcete dopodrobna vidět jak se připravuje yogurt na videu stačí navštívit http://www.youtube.com a zadat : bulgarien yogurt, nebo how to make yogurt at home apod. a získáte obrázek jak to udělat.
Doufám že Vám bude stačit popis jak yogurt vyrábíme my.
1 Jakékoliv mléko – my používáme mléko které má co největší obsah tuku. Osvědčilo se nám mléko přímo od zemědělců z tzv mlékomatů. Upřesňuji mléko kravské. Je ale možné použít např. mléko z kozí farmy, prý to je zdravé a dobré ale nemáme osobně ověřeno.
2. Zahřátí mléka. Šetrná pasterizace – mléko je ošetřeno teplotou 72°C po dobu 15-30 sekund. Toto je velmi přesné a my to děláme tak, že mléko ohřeji na cca 70 stupňů na čas zhruba cca 1 min.
Používáme hrnec ve kterém se dá ohřívat mléko tzn. hrnec s dvojitou stěnou. My pro naši soukromou potřebu volíme množství 5l mléka. Kdo nemá speciální hrnec, který je dražší může použít dva hrnce v sobě a do mezistěny nalét vodu ( pozor, zejména dna hrnců se nesmí dotýkat přímo ) Teploměr jakýkoliv který změří teplotu tekutiny.
3. Zchlazení mléka na teplotu 43 – 44 stupňů. Používáme k tomu vodu ve dřezu na nádobí. pozor na přílišné schlazení- jde to celkem rychle.
4. Vsypání jednoho sáčku s jogurtovou kulturou ( nebo zaočkování již hotovým jogurtem) a míchání. Dobře mícháme- my používáme ponorný mixer s metlou na šlehání , jde to i ručně a čímkoliv, ale doporučujeme pár minut míchat.
5. Nalití do připravených sklenic a poté udržení stávající teploty po dobu 6-7 hodin. Používáme obyčejné sklenice se šroubovacím uzávěrem libovolné velikosti , které si dopředu perfektně vymejeme a sterilujeme. Pro udržení teploty používáme velkou termotašku (ledničku ) do které naskládáme sklenice uzavřeme a obložíme izolačním materiálem ( dekami peřinami )
Slavný řecký jogrut je vyrobený z kravského mléka s obsahem tuku 10 %. Ve složení nenajdete nic jiného než kravské mléko, smetanu a jogurtové kultury (L. bulgaricus a S. thermophilus). Takže je to podobné. Záleží pouze na vstupních surovinách.
koupit starovací kulturu můžete ZDE: