Elixír zdraví a mládí , nejpřirozenější přírodní strava
Mléčné výrobky s živými mléčnými kulturami jsou od počátku vzniku člověka , základním zdrojem života a zdraví .
Bulharsko je známé svou dlouhověkostí obyvatelstva. To je dáno právě velkou každodenní konzumací jogurtů a mléčných výrobků s živými kulturami .
Pred100 lety, v roce 1905, Bulhar Stamen Grigorov objevil příčinu kvašení bulharského jogurtu . Jsou to dvě bakterie – lactobacillus bulgaricus a streptokok termophilus . Životodárný produkt, ale znají v Bulharsku ještě od dob osídlení thráckou kmeny.
V Bulharsku je jogurt znám od 13. století. Existují listiny v bulharském i jiných jazycích , které potvrzují, že výrobek byl používán v národním lékařství celá staletí. Poprvé se o jogurtu zmiňuje v písemné podobě v 8. století pramen, který turecky píše o “ jogurt “ . O několik století později se jméno změnilo na “ jogurt “ . Nicméně podle historiků , slovo “ jogurt “ je hunské – altajského původu a tak je spojeno s Prabulhary . “ Jog “ znamená “ hustý “ a “ URT “ = mléko. Jsou zachovány údaje , že Čingischán dával armádě jako potravu jogurt . V západní Evropě se podle pramenů jogurt objevil v roce 1644 . Podle legendy vyléčil z průjmu Turek ovčím jogurtem franckého imperátora Ludvíka XI . , Píše Nevena Mirčeva v Standartnews .
Bulharský jogurt s živými mléčnými kulturami, Lactobacillus delbrueckii sp . bulgaricus a Strepcoccus salivarius sp . Thermophilus , žijící v symbióze .
Jogurt je potravina, která by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět . Je důležitá pro naši mikroflóru v žaludku a tím blahodárně působí na trávicí ústrojí . Jogurt obsahuje probiotické látky. Probiotika jsou přípravky , které obsahují symbiotické živé mikroorganismy v lyofilizované a fermentované podobě , které se používají s cílem vyloučit a zmírnit účinky škodlivých faktorů a příznivě ovlivňovat organismus. Probiotika se používají po léčbě antibiotiky .
- Bulharský jogurt zabraňuje rozšiřování nežádoucích bakterií ve střevech
- Bulharský jogurt je bohatý na vitamíny A , B2, B12 , D , kyselinu listovou
- Bulharský jogurt je zdrojem vápníku a fosforu
- Konzumace bulharského jogurtů zvyšuje obranyschopnost imunitního systému organismu
- Bulharský jogurt je dobře stravitelný , doporučuje se v dietách
- Bulharský jogurt je dobrým zdrojem bílkovin
- Bulharský jogurt podporuje růst a vývoj detí. – každodenní konzumací bulharského jogurtů s živými mléčnými kulturami snižujeme riziko různých onemocnění např. rakovina, plísňová onemocnění , zažívací potíže.
Společný název pro mléčné bakterie je Lactobacillus acidophilus , který zajišťují v mikroflóře několik funkcí .
V zažívacím traktu mléčné bakterie vytvářejí příznivé prostředí pro mikrobiologickou rovnováhu a vytvářejí přirozenou bariéru infekčním bakteriím .
- Mléčné bakterie , podporují vylučování exkrementů a prospívají střevní mikroflóře
- Fermenty cukr
- Omezují hnilobné procesy a snižují riziko výskytu karcinomů
- Ve vaginálním prostředí brání přemnožení patogenních organismů
- Infekce v dutině ústní
- Odolnost organismu
- Průjmy , zácpám
- Nadýmání
- Chronické výtoky
- Alergie
- Chronické záněty
- Střevní onemocnění
- Jogurt redukuje hladinu cholesterolu v krvi
Bakterie mléčného kvašení ve velké míře rozhodují o tom jaký bude náš zdravotní stav a jak bude vypadat naše kůže , pleť , jak budeme snášet stres, jak se budeme cítit, jak budeme unavení a jak často budeme mít zažívací potíže.
Upozornění !
S přídavkem cukru do jogurtu se v důsledku tvorby kvasinek , dojde ke zhoršení jeho stravitelnosti .
Pro léčebné účinky jsou vhodné neochucené bílé jogurty s živými mléčnými kulturami . Mléčné výrobky jsou přirozeně biologicky konzervované výrobky